Dünyanın en eski ve en popüler strateji oyunları arasında yer alan satranç, yediden yetmişe herkes için öneriliyor. Zihinsel aktiviteyi artıran ve hafızayı güçlendiren satranç, çocuklara öğretilebilecek en yararlı oyunlar arasında gösteriliyor. Çocuk gelişimine olumlu katkılarda bulunduğu bilimsel olarak ispatlanan bu zekâ oyunu, 4-6 yaş ve üzerindeki tüm çocuklara tavsiye ediliyor. Peki satrancın çocuğunuza ne gibi faydalar sağlayacağını biliyor musunuz? Bu etkileyici oyunun zihin gelişimine yaptığı 5 katkıyı aşağıda bulabilirsiniz.
1. Çok Boyutlu Düşünme Yeteneğini Geliştirir
Çok boyutlu düşünme yeteneği, yaşla ve deneyimle doğru orantılı olarak gelişiyor ve bu sebeple de küçük yaşlardaki çocuklar ağırlıklı olarak tek boyutlu düşünebiliyor. Peki, bu ifade ne anlama geliyor? Örneğin oyun oynamaya odaklanan bir çocuk, yalnızca oynamak istediği oyuncağı düşünebiliyor ve çevresinde oluşabilecek tehlikeler, diğer insanlara zarar verip vermeyeceği gibi konuları göz ardı edebiliyor. Satranç oynayan çocuklar ise rakibin hamlelerini ve attıkları adımın sonrasını düşünmeyi öğreniyor ve böylece çok boyutlu düşünme yeteneğini yaşıtlarından çok daha önce kazanabiliyor.
2. Konsantrasyonu Güçlendirir
Konsantrasyon eksikliği, çocukların yaşadığı temel sorunların başında geliyor. Henüz gelişmiş bir zihne sahip olmayan çocuklar, tek bir konuya uzun süre odaklanmakta zorluk çekiyor. Bu durum da çocukların ders dinlemesine, ödev yapmasına, kitap okumasına ve yararlı etkinliklerden yeterince faydalanmasına engel oluyor. Satranç, çocukların tek bir konu üzerinde uzun süre boyunca ilgiyle odaklanabilmelerini kolaylaştırıyor ve böylece son derece önemli bir fayda sağlıyor. Satranç oynamayı alışkanlık hâline getiren çocuklar, gelişen konsantrasyon yeteneklerini diğer alanlarda da sürdürebiliyor.
3. Sorun Çözmeyi Öğretir
Satranç, çocuklara sorun çözmeyi ve olaylara farklı açılardan bakmayı öğretmesiyle de dikkat çekiyor. Satranç oynadıkça kritik etme ve analitik düşünme yeteneği kazanan çocuklar, neden sonuç ilişkilerini daha iyi kavrayabiliyor ve böylece mantık yürüterek çeşitli çıkarımlarda bulunabiliyor. Satrançla kazandıkları bu yetenekleri günlük hayatta da kullanabilen çocuklar, arkadaşlarıyla ve sosyal çevreleriyle sorun yaşadıkları zaman akılcı çözüm yöntemleri bulma eğilimi gösteriyor ve daha başarılı ilişkiler kurabiliyor. Sorun çözmeyi öğrenme, çocukların eğitim yaşamına da olumlu faydalar sağlıyor. Sorunlara farklı boyutlardan, çözüm odaklı bir şekilde bakan çocuklar, bir yandan dersleri daha iyi anlarken öte yandan eğitim hayatlarıyla ilgili problemleri daha kolay çözebiliyor.
4. Düşünce Hızını Artırır
Düşünce hızı, her bireyin yaşamındaki en önemli noktalar arasında bulunuyor. Hızlı düşünebilen kişiler, sorunlarına daha sağlıklı bir şekilde çözüm bulurken karşılaştıkları fırsatları da daha iyi bir şekilde değerlendirebiliyor. Çocukların düşünce hızı ise satranç sayesinde önemli oranda artabiliyor. Satranç oyununun belirli bir süre zarfında hamle yapmayı ve rakipten gelebilecek her türlü hamleyi kısa sürede tahmin etmeyi zorunlu kılan yapısı, çocukların hızlı karar verme ve hızlı bir şekilde uygulama yeteneklerinin artmasına yardımcı oluyor. Düşünce hızının artması ise olayları doğru şekilde değerlendirme ve her türlü konuya doğru açıdan yaklaşabilme yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
5. Motivasyonu Yükseltir
Kırılganlık ve çekingenlik, çocuklarda sıklıkla rastlanan sorunlar arasında yer alıyor. Bunun temel sebepleri arasında ise çocukların zihin yapısının yanlış gelişmesi ve öz güven duygusunun yeterince olmaması gibi faktörler öne çıkıyor. Satranç oyunu, çocukların öz güvenine katkıda bulunarak kendilerine daha fazla değer vermelerini ve daha çok güvenmelerini sağlıyor. Satranç oynayan çocuklar, sorunları daha öz güvenli bir şekilde karşılıyor, pek çok problemi kendi başlarına çözebileceklerine daha çok inanıyor ve bu sayede farklı sosyal ve psikolojik problemden korunuyor. Satrancın çocuklarda motivasyonu artırması, çocukların eğitim hayatına da olumlu şekilde yansıyor